Grenstreinbus

L90 Komen – Rijsel (Lille-Flandres)

Laatst bijgewerkt: 13/08/2019

Vervoerder(s)

Ilévia

Rijdt

  • Maandag tot en met vrijdag: 1-3x per uur (overdag);
  • Zaterdag: 1-2x per uur (overdag), 1x per uur (na 18.10 uur);
  • Zondag: 1x per uur;
  • Op Franse feestdagen volgens zondagdienst;
  • Niet op 1 mei;
  • Tijdens de Franse schoolvakanties kan een aangepaste dienstregeling van kracht zijn.

Dienstregeling: kijk bij Ilévia en klik op de rode knop 'Horaire de ligne' ('Dienstregeling van een lijn'). Selecteer bij 'Réseau' ('Netwerk') Ilévia en klik in het vervolgkeuzemenu de betreffende lijn aan: L90 Comines/Quesnoy/Lille. Daarna vraagt het systeem om de gewenste richting ('Direction') aan te duiden. Pas indien nodig de datum en tijd aan en klik op 'Rechercher' ('Zoeken'). Klik hier om de dienstregeling in pdf-formaat te openen, geldig vanaf 31/08/2019.

De trein Kortrijk – Poperinge komt ieder uur om xx.33 uur in Komen aan. Vanaf het NMBS-station in Komen loopt u naar de bushalte Frans-Komen Gemeentehuis (Comines-France Mairie), net over de grens in Frankrijk. De loopafstand bedraagt 1 km. U verlaat het station van Komen aan de voorzijde en gaat naar rechts. U slaat de Stationsstraat in. Vanaf hier is het steeds rechtdoor. Voorbij de rotonde verandert de straatnaam in Voorstadstraat. U blijft rechtdoor gaan en steekt de brug over de Leie over. Deze rivier vormt de grens tussen België en Frankrijk. De bushalte van lijn L90 bevindt zich naast het gemeentehuis van Frans-Komen in de Rue de la République.

Reisduur

00.50 uur

Belangrijkste halten

Frans-Komen Gemeentehuis (Comines-France Mairie) • Frans-Komen Place De Gaulle (Comines-France Place De Gaulle) • Frans-Komen Vieil Dieu (Comines-France Vieil Dieu) • Quesnoy-sur-Deûle Mairie • Verlinghem Chemin de Sainghin • Wambrechies Gare • Marquette-lez-Lille Faure • Saint-André-lez-Lille Gare • Rijsel Station SNCF Lille-Flandres (Lille Gare SNCF Lille-Flandres) (FR)

Tarief

Bij de chauffeur kunt u een kaartje, 'Trajet Unitaire', ter waarde van € 1,65 aankopen − geldig voor de volledige buslijn. Een overstap is mogelijk.

In de 7 Ilévia-winkels kunt u terecht voor de aankoop van een 10-rittenkaart, 'Trajet Unitaire X10', die € 14,45 kost. Deze kaart staat u toe om 10 ritten ter waarde van € 1,445 per rit te maken. Met de dagkaart 'Pass 1 Jour', € 4,90, kunt u één dag onbeperkt met de bussen, trams en metro's van Ilévia reizen.

Aangepaste tarieven voor jongeren en senioren zijn alleen beschikbaar als elektronisch product op de persoonlijke Pass Pass, de Noord-Franse tegenhanger van de Belgische MOBIB-kaart en de Nederlandse OV-chipkaart.

Aansluitingen

Voor de aansluitingen in Lille-Flandres, zie de pagina 91 Menen–Rijsel (Lille-Flandres).

Weetje

Interessante kaarten:

Vroeger reden er reizigerstreinen vanuit Belgisch-Komen naar Frans-Komen en Rijsel (Lille-Flandres) via spoorlijn 68 aan Belgische zijde en spoorlijn RFN 296 000 aan Franse zijde. De brug over de Leie, die de grens tussen België en Frankrijk vormt, werd in 1963 gesloopt. Op het Franse gedeelte van deze lijn, tussen Frans-Komen en Rijsel (Lille-Flandres), rijden anno 2019 nog steeds SNCF-reizigerstreinen.

Vanuit Zuid-Wervik (Wervicq-Sud), net over de Belgisch-Franse grens, vertrekt bus 86 naar Rijsel (Lille-Flandres) alsook bus 82 naar Armentiers Station SNCF (Armentières Gare SNCF), beide uitgebaat door Ilévia. De halte het dichtst bij de Belgische grens is Zuid-Wervik Europa (Wervicq-Sud Europe), gelegen in de Rue Gabriel Péri, vlak bij het Europaplein (Place de l'Europe). Hier houden beide buslijnen halt. De loopafstand vanaf het NMBS-station van Wervik bedraagt 1,5 km.