Grenstreinbus

Aarlen – Luxemburg

Laatst bijgewerkt: 15/03/2019

Maatschappij, type

CFL / NMBS, L

Rijdt

Maandag tot en met vrijdag: onregelmatige tijdstippen

Dienstregeling: NMBS-reisplanner of CFL (in pdf-formaat)

Reisduur

00.26 uur

Stopt in

Aarlen (Arlon) • Kleinbettingen (L) • Capellen (L) • Mamer (L) • Mamer-Lycée (L) • Bertrange-Strassen (L) • Luxemburg (Lëtzebuerg) (L)

(via grenspunt Sterpenich-Frontière)

Dienstregeling: NMBS-reisplanner

Tarief

Tot en met Aarlen kunt u met de 'Go Pass 10'/'Rail Pass' reizen, te koop bij iedere automaat van de NMBS. Internationaal treinkaartje naar Luxemburg of naar uw Luxemburgse bestemming vereist.

U kunt via de webstek van NMBS Internationaal een internationaal treinkaartje aankopen en zelf afdrukken. Het vertrekuur dat u ingeeft in het reserveringssysteem is niet bindend.

Met het 'Standaardbiljet Luxemburg' (via grenspunt Sterpenich-Frontière) kunt u vanuit Aarlen voordelig heen en terug naar Luxemburg-stad (of naar een Luxemburgs tussenstation) sporen.* Het 'Standaardbiljet Luxemburg' is uitsluitend bij de NMBS-kaartjesautomaten in de stations van Aarlen (€ 13,00) en Messancy (€ 16,00) verkrijgbaar. Voor meer informatie, zie 'Belgique 1 jour' van CFL. Hier vindt u een gedetailleerde tarievenlijst (.pdf).

Bijvoorbeeld: u kunt met uw 'Go Pass 10'/'Rail Pass' naar Aarlen reizen, daar uitstappen en een 'Standaardbiljet Luxemburg' (via grenspunt Sterpenich-Frontière) voor € 13,00 aankopen. Vervolgens reist u met de eerstvolgende trein naar Luxemburg of naar een Luxemburgs tussenstation.

* Tijdens de heenreis mag u in een Luxemburgs tussenstation uitstappen en uw reis op een later tijdstip richting Luxemburg-stad verderzetten. Tijdens de terugreis mag u in een Luxemburgs tussenstation uitstappen en uw reis op een later tijdstip richting Aarlen verderzetten.

Een reiziger die in de omgekeerde richting van deze trein wil gebruikmaken, dus met Luxemburg als vertrekpunt, kan met het 'Kuurzzäitbilljee' ('Billet courte durée') (€ 2,00) en met het 'Dagesbilljee' ('Billet longue durée') (€ 4,00) tussen Luxemburg-stad en Kleinbettingen reizen. Voor het grensoverschrijdende traject Kleinbettingen–Aarlen is een internationaal treinkaartje noodzakelijk. Dat de IC-trein van Luxemburg-stad naar Aarlen niet in Kleinbettingen stopt, is hierbij niet van belang.

Een jongere tot en met 25 jaar die vanuit Luxemburg naar een Belgisch station van zijn/haar keuze wil reizen, kan dankzij het aanbod 'Pass Partout' van CFL via de webstek van CFL of aan een CFL-loket een retourbiljet aan € 22,00 aankopen. Spelregels: het vertrekstation van uw heenreis bevindt zich in Luxemburg. Het vertrekstation van uw terugreis bevindt zich in België. Verplichte heen- en terugreis in de genoemde volgorde. Met dit vervoerbewijs mag u via de grenspunten Sterpenich-Frontière, Gouvy-Frontière en Athus-Frontière reizen, ongeacht het grenspunt dat op uw vervoerbewijs wordt vermeld. Bijvoorbeeld: bij een heen- en terugreis Ettelbruck–Poperinge met 'Pass Partout' hebt u de keuze tussen de treinen (Brussel–)Aarlen–Luxemburg (via Sterpenich-Frontière), Luik–Luxemburg (via Gouvy-Frontière) of Athus–Luxemburg (via Athus-Frontière) om de grens over te steken.

Per betalende reiziger (vanaf 12 jaar) mogen 4 kinderen (tot en met 11 jaar) gratis mee. Er is geen bijkomend biljet nodig; uw vervoerbewijs geldt ook voor de kinderen. Tijdens de treinrit dient u een identiteitskaart (of een ander officieel document) te kunnen voorleggen dat de leeftijd van het kind bewijst. Op het CFL-net reizen kinderen standaard gratis.

Aansluitingen

Voor de aansluitingen in Luxemburg (Lëtzebuerg), zie de pagina Aarlen > Luxemburg (IC).

Weetje

Rollend materieel op deze verbinding:

U kunt in deze trein uw fiets meenemen.* Een fietskaart tussen Aarlen en Luxemburg (of een Luxemburgs tussenstation) kost € 10,00 en is in de stoptrein Aarlen–Luxemburg verkrijgbaar.

* Opgelet: vòòr het instappen, maakt u aan de treinbegeleider kenbaar dat u een fiets wilt meenemen. Hij/zij opent dan een afzonderlijke ruimte in de trein waar u uw fiets veilig kunt stallen. Het in- en uitladen van uw fiets gebeurt op eigen risico.

In België wordt deze trein aangeduid als 'L', in Luxemburg als 'RB'.

De locomotief reeks 3000 van de CFL is nagenoeg identiek aan de locomotief (HLE) reeks 13 van de NMBS.

Klik hier voor een CFL-netkaart.

Reizigers met beperkte mobiliteit kunnen assistentie aanvragen voor hun treinreis. Klik hier voor alle informatie en het NMBS-reserveringsformulier.