Grenstreinbus

Bergen – Aulnoye-Aymeries

Laatst bijgewerkt: 05/04/2021

Maatschappij, type

NMBS, IC

Rijdt

Maandag tot en met zondag: 2x per dag

Dienstregeling:

Van maandag tot en met vrijdag
Vertrek vanuit Bergen: 06.15 uur en 17.06 uur
Vertrek vanuit Aulnoye-Aymeries: 09.17 uur en 21.15 uur

Zaterdag
Vertrek vanuit Bergen: 07.15 uur en 17.06 uur
Vertrek vanuit Aulnoye-Aymeries: 12.20 uur en 21.15 uur

Zondag
Vertrek vanuit Bergen: 08.15 uur en 17.06 uur
Vertrek vanuit Aulnoye-Aymeries: 12.20 uur en 21.15 uur

Raadpleeg voor uw vertrek de NMBS-reisplanner

Reisduur

00.25 uur à 00.29 uur

Stopt in

Bergen (Mons) • Aulnoye-Aymeries (FR)

(via grenspunt Quévy-Frontière)

Tarief

Jongeren tot en met 25 jaar

Voor het Belgische deel van uw reis gebruikt u bij voorkeur een NMBS-vervoerbewijs zoals 'Youth Ticket' of 'Youth Multi'. Daarmee kunt u reizen naar Quévy, het laatste station voor de Belgisch-Franse grens. Dat de IC-trein Bergen – Aulnoye-Aymeries niet in Quévy stopt, is hierbij niet van belang. Aanvullend hebt u een internationaal treinkaartje nodig van Quévy naar Aulnoye-Aymeries.
1 Met 'Youth Multi', te koop via de NMBS-app en -automaat, kunt u naar Quévy reizen. Vul als bestemmingsstation Quévy in. Eén regel op de 'Youth Multi' kost € 5,30*(* Indien gekocht via NMBS-app.)
2 Via de app of website van NMBS Internationaal koopt u een internationaal treinkaartje van Quévy naar uw Franse bestemming. Het vertrekuur dat u ingeeft in het reserveringssysteem is niet bindend. U kunt om het even welke IC-trein naar Aulnoye-Aymeries nemen.
3 Aan de treinbegeleider legt u de 'Youth Multi'/het 'Youth Ticket' en het internationaal treinkaartje tezamen voor.
Voorbeeld: als u van Hasselt naar Parijs reist, dan vult u op uw 'Youth Multi' Hasselt – Quévy in en koopt u een internationaal treinkaartje Quévy – Paris-Nord.

Reizigers vanaf 26 jaar

Voor het Belgische deel van uw reis gebruikt u bij voorkeur een NMBS-vervoerbewijs zoals 'Standard Multi'. Daarmee kunt u naar Moeskroen reizen, het laatste station voor de Belgisch-Franse grens. Aanvullend hebt u een internationaal treinkaartje nodig van Moeskroen naar Tourcoing, Roubaix of Lille-Flandres.
1 Met 'Standard Multi', te koop via de NMBS-app en -automaat, kunt u naar Quévy reizen. Vul als bestemmingsstation Quévy in. Eén regel op de 'Standard Multi' kost € 8,40*(* Indien gekocht via NMBS-app.)
2 Via de app of website van NMBS Internationaal koopt u een internationaal treinkaartje van Quévy naar uw Franse bestemming. Het vertrekuur dat u ingeeft in het reserveringssysteem is niet bindend. U kunt om het even welke IC-trein naar Aulnoye-Aymeries nemen.
3 Aan de treinbegeleider legt u de 'Standard Multi' en het internationaal treinkaartje tezamen voor.
Voorbeeld: als u van Neerpelt naar Parijs reist, dan vult u op uw 'Youth Multi' Neerpelt – Quévy in en koopt u een internationaal treinkaartje Quévy – Paris-Nord.

Grensbiljet Aulnoye-Aymeries, alleen te koop in Bergen
Bij de NMBS-kaartjesautomaat en aan het loket in het station van Bergen kunt u voor € 5,40 het grensbiljet 'Crossborder Aulnoye-Aymeries' aankopen. Hiermee reist u vanuit Bergen voordelig naar Aulnoye-Aymeries (via het grenspunt Quévy-Frontière). Een heen- en terugreis kost € 10,80.

Raadpleeg hier een overzicht van alle NMBS-vervoerbewijzen naar Aulnoye-Aymeries. U vindt er ook meer informatie over de aansluitingen naar Parijs.

Kinderen
Per betalende reiziger (vanaf 12 jaar) mogen 4 kinderen tot en met 11 jaar gratis mee. Er is geen bijkomend biljet nodig; uw vervoerbewijs geldt ook voor de kinderen. Tijdens de treinrit dient u een identiteitskaart (of een ander officieel document) te kunnen voorleggen dat de leeftijd van het kind bewijst.

Reizigers die verder dan Aulnoye-Aymeries reizen
Bij een SNCF-kaartjesautomaat en aan het loket in Aulnoye-Aymeries kunt u een binnenlands Frans treinkaartje aankopen. Dan denken we aan nabijgelegen bestemmingen zoals Fourmies, Hirson en Laon maar ook aan de Franse hoofdstad Parijs. Vanuit Aulnoye-Aymeries vertrekken immers rechtstreekse TER-treinen naar Parijs.

Voor jongeren tot en met 26 jaar is de kortingskaart 'Carte Avantage Jeune' (€ 49,00, 1 jaar geldig) interessant. Voor reizigers vanaf 27 jaar bestaat de kortingskaart 'Ma Carte TER Hauts-de-France' (€ 30,00, 1 jaar geldig). Daarmee ontvangt u tot 50% korting bij de aankoop van uw Franse treinkaartje (TER).

Aansluitingen

Aulnoye-Aymeries

Rijsel (Lille-Flandres) (SNCF/TER, RE)
Stopt onder andere in: Valenciennes • Saint-Amand-les-Eaux • Orchies • Templeuve • Lesquin (Lille)

Jeumont (SNCF/TER, RE)

Hirson (SNCF/TER, RE)
Stopt in: Avesnes-sur-Helpe • Sains-du-Nord • Fourmies • Anor

Jeumont (SNCF/TER, RE)
Stopt in: Hautmont • Louvroil • Maubeuge

Busigny (SNCF/TER, RE)
Stopt in: Landrecies • Le Cateau

Parijs (Paris-Nord) (SNCF, Intercité)
Stopt in: Saint-Quentin • Compiègne

 Aulnoye-Aymeries Station

Alle onderstaande buslijnen worden door Arc-en-Ciel 4 verzorgd.

  • 407 naar Avesnes-sur-Helpe
  • 428 naar Bavay
  • 437 naar Landrecies

Weetje

Op 09/12/2018 is deze nieuwe verbinding van start gegaan.

U kunt in deze trein uw fiets meenemen.* Een fietsbiljet voor een enkele reis tussen om het even welk Belgisch station en Aulnoye-Aymeries kost € 4,00 en is te koop aan een NMBS-loket met internationale verkoop.

* Opgelet: vòòr het instappen, maakt u aan de treinbegeleider kenbaar dat u een fiets wilt meenemen. Hij/zij opent dan een afzonderlijke ruimte in de trein waar u uw fiets veilig kunt stallen. Het in- en uitladen van uw fiets gebeurt op eigen risico.

Ieder uur rijdt er ook een NMBS-trein vanuit Bergen naar Quévy, het laatste station voor de Belgisch-Franse grens op spoorlijn 96. Deze trein stopt onderweg in Frameries en Genly. De rit duurt slechts 15 minuten. Tot december 2008 was er in Quévy aansluiting met een SNCF-trein naar Feignies en Aulnoye-Aymeries. Vandaag de dag heeft de NMBS-trein naar Quévy geen nut als u de grens wilt oversteken, aangezien er in Quévy geen aanvullend openbaar vervoer is noch de mogelijkheid om te voet naar een Franse bushalte te gaan. De IC-relatie Bergen - Aulnoye-Aymeries rijdt door het station van Quévy maar stopt er niet.

Interessante kaarten:

Vanuit Bergen vertrekt ook een grensoverschrijdende lijnbus van TEC/Stibus: lijn 41 naar het SNCF-station van Maubeuge.