Grenstreinbus

Komen – Rijsel (Lille-Flandres)

Laatst bijgewerkt: 14/12/2019

Maatschappij, type

SNCF, TER Hauts-de-France

Rijdt

Buiten dienst.

Tot december 2019 was de volgende dienstregeling van kracht:

  • Maandag tot en met vrijdag: 5x per dag;
  • Zaterdag: 3x per dag;
  • Niet op zon- en Franse feestdagen.

Dienstregeling, geldig van:

Voor de trein Kortrijk – Komen, zie de NMBS-reisplanner.

Op zaterdag 14/12/2019 zette SNCF deze treindienst stop. De spoorlijn tussen Frans-Komen en La Madeleine werd die dag officieel gesloten. Reizigers kunnen nu bus L90 van Ilévia tussen Frans-Komen en Rijsel nemen.

Reisduur

00.32 uur à 00.38 uur

Stopt in

Vanuit het station van Komen in België loopt of fietst u 1,5 km naar het station van Frans-Komen.

De SNCF-trein stopt in:

Frans-Komen (Comines-France) (FR) • Sainte-Marguerite (FR) • Deulemonde (Deûlémont) (FR) • Quesnoy-sur-Deûle (FR) • Wambrechies (FR) • Marquette (FR) • La Madeleine (FR) • Rijsel (Lille-Flandres) (FR)*

* Opgelet: niet elke trein op deze verbinding stopt in alle tussengelegen stations.

Tarief

Met de 'Go Pass 10'/'Rail Pass', te koop bij iedere automaat van de NMBS, kunt u naar Komen in België reizen. Reizigers vanaf 65 jaar kiezen best voor het 'Seniorenbiljet'. Dankzij 'Go Unlimited' (op de persoonlijke MOBIB-kaart) reizen jongeren tot en met 25 jaar tijdens de Belgische schoolvakanties voor een eenmalig bedrag (€ 15,00 per week) onbeperkt in België. Per betalende reiziger (vanaf 12 jaar) mogen 4 kinderen (tot en met 11 jaar) gratis mee. Er is geen bijkomend biljet nodig; uw vervoerbewijs geldt ook voor de kinderen. Tijdens de treinrit dient u een identiteitskaart (of een ander officieel document) te kunnen voorleggen dat de leeftijd van het kind bewijst.

Een SNCF-treinkaartje voor een enkele rit naar Rijsel kost € 4,80, zoals op 25/06/2019 opgezocht, en kunt u bij de treinbegeleider aankopen. Gelieve u spontaan en vòòr het vertrek bij de treinbegeleider aan te melden. Het loket in de stationshal van Frans-Komen is alleen open op woensdag en vrijdag van 09.45 uur tot 12.15 uur en van 13.45 uur tot 18.15 uur. Het station beschikt niet over een SNCF-kaartjesautomaat.

Aansluitingen

Voor de aansluitingen in Rijsel (Lille-Flandres), zie de pagina Kortrijk > Rijsel (Lille-Flandres).

Weetje

Rollend materieel op deze verbinding: X 7650096.

Praktische informatie over het station van Frans-Komen.

Fietsvervoer is gratis toegestaan in deze trein, net als in de andere treinen van TER Hauts-de-France.


In maart 2011 legde een treinbestuurder het traject op video vast: "Voyage en cabine à bord du TER Comines–Lille"

Tussen Frans-Komen en La Madeleine is er enkelspoor. Treinen kunnen elkaar dus op de volledige lijn niet kruisen. Daarenboven is het spoor en de bijbehorende infrastructuur niet gemoderniseerd. Sinds 2018 hanteerde de SNCF dan ook een maximumsnelheid van 40 km/u. De Franse infrastructuurbeheerder SNCF Réseau heeft deze spoorlijn op 14 december 2019 om veiligheidsredenen buiten dienst gesteld.